Предстоятель
Встреча с Православием
Слово пастыря
Хроника монастырской жизни
Статьи
Праздники
Монашество
Духовная жизнь
О Новом Иерусалиме
Вести Святой Земли
Документы
Издания
12/25 июля. ИКОНЫ БОЖИЕЙ МАТЕРИ, ИМЕНУЕМОЙ «ТРОЕРУЧИЦА» (VIII)


К 20-летию возобновления Воскресенского Ново-Иерусалимского ставропигиального монастыря

 

МЕСЯЦЕСЛОВ Воскресенского  монастыря Нового Иерусалима - 2002. Престольные праздники Воскресенского Ново-Иерусалимского монастыря с историческими сведениями о храмах, святынях и настоятелях обители

 

12/25 июля.   ИКОНЫ  БОЖИЕЙ  МАТЕРИ,  ИМЕНУЕМОЙ  «ТРОЕРУЧИЦА»  (VIII)

 

     В Воскресенском монастыре было несколько списков с чудо­творной Афонской иконы Божией Матери «Троеручицы». Самый древний, принесенный Патриарху Никону 16 октября 1663 года, пер­воначально находился в деревянной церкви Воскресения Христова. В конце ХVII века икону поместили в ротонде Воскресенского собора. В ХIХ столетии она размещалась летом у центрального столба Голгофской церкви, а на зиму переносилась в теплый храм Рождества Христова, ибо, как прославленная чудесами, особо чествовалась посетителями обители.


 Тропарь Божией Матери пред иконой Ее «Троеручица», глас 4

Днесь всемирная радость возсия нам велия:/ даровася святей Горе Афонстей/ цельбоносная Твоя, Владычице Богородице, икона,/ со изображением тричисленно и нераздельно пречистых рук Твоих/ в прославление Святыя Троицы,/ созываеши бо верных и молящихся Тебе о сем познати,/ яко двема Сына и Господа держиши,/ третию же яви на прибежище и покров чтущим Тя,/ от всяких напастей и бед избавляти,/ да вси, притекающии к Тебе, верою приемлют неоскудно от всех зол свобождение,/ от врагов защищение,/ сего ради и мы вкупе со Афоном вопием:// радуйся, Благодатная, Господь с Тобою.

 

Тропарь Божией Матери пред иконой Ее «Троеручица», глас 4

 Днесь светло красуется царствующий град Москва,/ имеющи в себе, о Всемилостивейшая, всея твари Честнейшая,/ Заступнице наша Дево Богородице,/ честный образ Твой,/ имже подсолнечныя концы земли удивляеши/ и мир мирови даруеши,/ во образ бо Святыя Троицы являеши трие руце:/ двема убо Сына Своего, Христа Бога нашего, носиши,/ третиею от напастей и бед/ верно к Тебе прибегающих избавляеши,/ и от потопления изымаеши,/ и всем полезная даруеши,/ и преподобному Михаилу Малеонскую гору показа,/ и всех всегда милуеши,/ честною ризою Своею покрываеши жительство сие/ и вся грады и страны наша, да зовем Ти:/ радуйся, Обрадованная.


  Кондак Божией Матери пред иконой Ее «Троеручица», глас 8

Днесь веселое наста ныне Твое торжество, Богомати Пречистая,/ вси вернии исполнишася радости и веселия,/ яко сподобльшеся изрядно воспети/ предивное явление честнаго образа Твоего/ и рождшагося из Тебе Младенца, истинна же Бога,/ Егоже двема рукама объемлеши,/ и третиею от напастей и бед нас изымаеши// и избавляеши от всех зол и обстояний.

 

Кондак Божией Матери пред иконой Ее «Троеручица», глас 3

 Дева днесь благоволение к нам являет,/ Гора же Афон благодарение Ей приносит,/ Ангели и иноцы славословят,/ Троеручица из Сербии чудесно путешествует:/ нас бо ради прииде// и вселися во святую обитель Хиландарскую.


Список иконы Божией Матери «Троеручица» - дар сербского афонского монастыря Хиландар, 2011 г. Фото: А. Савчук

 Список иконы Божией Матери «Троеручица» - дар сербского афонского монастыря Хиландар, 2011 г. Фото: А. Савчук


25 июля 2015